Eenvoudig kerstverhaal met tekeningen voor peuters en kleuters.
View this email in your browser


Vertelidee: Dieren in 't stalletje

December 2015


Beste <<Voornaam>>,
Terwijl Sinterklaas en zijn pieten zich opmaakten voor pakjesavond, zat ik al met mijn hoofd in kerstsferen. Ik zocht een eenvoudig kerstverhaal. Liefst iets met rijm en veel herhaling, want dat vinden jonge kinderen leuk (en het vertelt bovendien zo lekker gemakkelijk). Ik kon niks vinden en heb uiteindelijk zelf een verhaaltje bedacht, gebaseerd op een kerstliedje dat in veel peuter- en kleutergroepen wordt gezongen. Hopelijk valt het in de smaak. Ik hoor graag je ervaringen!

Ik wens je veel vertel- en zingplezier en hele fijne feestdagen,

Melanie Plag (Babboes)

Verhaal: Dieren in 't stalletje

Het kindje Jezus was geboren in de stal. Alle mensen kwamen naar de stal om het kindje met eigen ogen te zien. De mensen uit het dorp, de herders van de velden uit de buurt. Grote mensen en kinderen kwamen om Jozef en Maria te feliciteren met hun kleine baby, die lag te slapen in de kribbe met stro. De hele dag was het een enorme drukte in het kleine stalletje.  ’s Avonds waren Maria en Jozef eindelijk alleen met hun kindje. Wat waren ze moe na al dat bezoek! Maria gaapte, Jozef gaapte en ook het kleine kindje Jezus gaapte. Eindelijk was het stil.

In het veld naast de stal stonden koeien te grazen. De hele dag hadden ze mensen zien komen en gaan. De koeien waren nieuwsgierig. Wat was er te zien daar in de stal? Ze liepen naar de deur van de stal en duwden die met hun snuit open.
Lees hier hoe het verder gaat.

Verteltip: schimmenspel


Kerst is het feest van het licht in het donker. Een schimmenspel past daar perfect bij!
Ik heb de figuren voor dit verhaal getekend en als download op mijn website gezet. Knip de figuren uit van dun karton en bevestig er een dun stokje aan (satéprikker of ijzerdraad).

Maak een theater van een vel wit papier of een laken, dat je bevestigt in een frame (tussen twee tafelpoten, in lege schilderijlijst of een doos waar je de bodem uit snijdt).
Met behulp van een paar houten blokjes zorg je dat figuurtjes kunnen blijven staan (zoals de kribbe en Jozef).
Zet een lampje achter je scherm en je theatertje is klaar.

Ga zelf achter het lampje zitten of staan, terwijl je het verhaal vertelt. Beweeg steeds het figuur dat aan het woord is - de rest staat stil.
 

Extra tip 1:

Met een vel wit A3 papier in een kamishibai (vertelkastje) heb je ook een schitterend schimmentheater.


Extra tip 2:

Je kunt de plaatjes van de download ook gebruiken als patroon voor viltfiguurtjes, Daarmee kun je het verhaal op een flanelbord naspelen.

Activiteiten bij het verhaal

 

Zingen en uitspelen

Met behulp van de tekst van het lied kun je het verhaal gemakkelijk naspelen. Je kunt de tekst van het lied gewoon zingen of laten opzeggen als spreektekst.
Verdeel de rollen van Maria en Jozef en van de dieren. De dieren maak je herkenbaar met maskers of met oortjes op een haarband of strook.
Laat Maria steeds de zin "Wees toch een stil, hier is een klein kindje dat slapen wil" herhalen, waarop de dieren de laatste zin uit hun couplet antwoorden.
 

Andere kerstverhaaltjes

Op mijn website staan alle kerstverhalen nu overzichtelijk bij elkaar op een aparte pagina.  De meeste daarvan zijn speciaal voor jonge kinderen.
 

Kerststallen knutselen

Op mijn Pinterest-pagina verzamelde ik op het bord 'Thema Kerstverhaal'  tientallen ideeën om kerststallen te knutselen.

 

Babboes vertelt...


Winter bij de Verhalenfontein

Aanstaande vrijdag 11 december ben ik één van de vertellers tijdens een avond met Verwarmende Winterverhalen  in Galerie Kralingen te Rotterdam. Kijk voor meer informatie op de website van de Verhalenfontein.
 

Kerstverhalen

Het kan nog net: zoek je een originele, sfeervolle invulling voor je kerstviering? Boek een verhalenverteller! Er is nog ruimte in mijn agenda van 18 t/m 23 december. Kijk op mijn website om een indruk te krijgen van mijn kerst- en winterrepertoire.
 

Winterverhalen in het bos

Op zondagmiddag 24 januari 2016 presenteer ik 'Winterverhalen in het bos'  in het sfeervolle Koetshuis Randenbroek te Amersfoort. Vijf vertellers zullen winterse verhalen ten gehore brengen, afgewisseld met live muziek. Bezoek (en like) de Facebook-pagina Verhalen in het Bos en blijf op de hoogte van het programma.
 

Nationale Voorleesdagen 2016: Een geitje!

Tijdens de Nationale Voorleesdagen - van 27 januari tot en met 6 februari - staat het Prentenboek van het Jaar centraal. Dat is dit jaar 'We hebben er een geitje bij' van Marjet Huiberts en Iris Deppe. Babboes werkt aan een voorstelling met de kamishibai, waarin dit verhaal centraal staat. Houd de website in de gaten voor meer informatie!


 

Vertel het door!

Ken je meer mensen die het verhaal uit deze nieuwsbrief of de tips kunnen gebruiken? Schroom niet en deel dit bericht met onderstaande knoppen. Hoe meer kinderen er kunnen genieten van verhalen, hoe beter!
Like
Tweet
+1
Share
Forward to Friend
Copyright © 2015 Verhalenverteller Babboes, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp