1. Een naam om hoog te houden
Woonzorgcentrum Elim
Engweg 46
3882 Al Putten
Tel: 0341-568000
E-mail: servicebureau@znwv.nl
www.znwv.nl
Woonzorgcentrum Elim maakt deel uit van de Stichting Zorggroep Noord West-Veluwe (ZNWV). Meer informatie over ZNWV ook bij de zorgvisites over Woonzorgcentrum De Schauw (Putten) en De Aanleg (Harderwijk).
Een naam om hoog te houden
4 THe kopjes

Bij de Zorgvisite over De Schauw, eveneens behorend tot Zorggroep Noord West-Veluwe verhaalden we over het misverstand waardoor we in Putten voor een andere deur dan bij Elim op de stoep stonden. Elim en De Schauw liggen op loopafstand van elkaar. Het is ons opgevallen dat geen van beide huizen gewag maakt van elkaar.
De diepere betekenis van Elim
Het is altijd leuk om na te gaan waar een naam vandaan komt. Elim komt in de Bijbel voor en is verbonden aan een oase in de Sinaï woestijn en wordt in verband gebracht met vruchtbaarheid. Niet vreemd dan dat een op christelijke grondslag geïnspireerde organisatie als ZNWV, zoals ook collega Stichting voor Reformatorische Ouderenzorg deze naam hanteert. Het leidde er wel toe dat wij in eerste instantie in de website van deze stichting doken... Op de naam googelend ontdekten we grappig genoeg ook dat Elim een dorp is in Drenthe, waar wel eens van gedacht is dat dat het dorp is waar Publieke Weken, het boek van Thomas Roosenboom zich deels afspeelt. De naam Elim is ook nog verbonden aan zorgorganisaties in Barneveld en in Ochten. We herhalen het hier nog maar eens: het is altijd leuk om op de website van de zorgorganisatie en in folders informatie op te nemen over de keuze van de naam en over de achtergrond en de symboliek erachter. Voor medewerkers, bewoners en familie geeft een dergelijke toelichting meteen een goede duiding. TIP van ZORGVISITE.
Lees de hele Zorgvisite hier.
3. Een aantal tips uit deze Zorgvisite
1. Leg aan bewoners, naasten en bezoekers in bijvoorbeeld folders of aan de hand van een bordje naast het huis de oorsprong van de naam van het huis uit. Tip van Zorgvisite.
2. Een kok die niet alleen lekker kan koken, maar ook een goede gastheer is, is altijd een aanwinst voor het huis! Tip van het Huis.
3. Geef - naast activiteiten binnen het huis - ook informatie over verenigings- en culturele activiteiten in de buurt van het huis. Tip van Zorgvisite.
3. Positieve reacties op de Dames THe in Zorg.nu
De Dames THe voelde zich een beetje BN'er nadat ze te zien waren in Zorg.nu. Toen ze de dag na de uitzending voor een Houd de Naaste Vast traject in een woonzorgcentrum waren, werden ze herkend door zo wel bewoners en medewerkers. Een bewoner vroeg zich tijdens de uitzending al af wanneer de Dames THe bij hen langs zou komen. En daar waren ze!
Ook al meteen na de uitzending stroomden er reacties per mail binnen met veel voorstellen voor nieuwe locaties voor Zorgvisites. Bedankt daarvoor! De Dames THe hebben de locaties genoteerd, dus kijk uit naar de volgende Zorgvisites!
Bekijk hier Zorg.nu met de Dames THe terug.

van links naar rechts: Lies Zuidema (bestuurder Brentano), Hetti Willemse, Tineke van den Klinkenberg (Dames THe), Ronnie van Diemen (Inspecteur-Generaal voor de Gezondheidzorg).
4. De Dames THe te gast bij de nieuwste Out of Office van Kennisland op 31 maart
Het maatschappelijke innovatieplatform Kennisland organiseert 31 maart het tiende deel van haar Out of Office-serie, deze keer met focus op ontwikkelingen in de ouderenzorg. De Dames THe schuiven samen met arts en consultant Tijmen Hommes aan om te bediscussiëren hoe zorg voor ouderen moet worden ingericht in de breedste vorm van het woord. Hoe willen we met ouderen omgaan? Wat willen ouderen? Hoe kan de zorg de steeds groter wordende complexiteit bijbenen? Welke technologische ontwikkelingen kunnen de zorg ondersteunen?
De discussiemiddag vindt plaats op 31 maart a.s. van 17.00 tot 19.00 in Spring House, Amsterdam. Aanmelden kan voor 28 maart via deze website - let op, er zijn beperkte plaatsen beschikbaar!
5. Tips voor langer thuis wonen als oudere door de ogen van een architect
Steeds meer ouderen in het grijzer wordende Nederland willen nog zo lang mogelijk op zich zelf wonen. Hoe kunnen deze mensen prettig, zelfstandig en veilig in thuis blijven wonen? In Noord-Brabant hebben architecten, stedenbouwkundigen en zorgspecialisten hebben aan de hand van deze vraag verschillende naoorlogse huizen met kritisch oog bekeken. Doel was te zien hoe huizen duurzaam konden worden heringericht voor ouderen zonder dat het een onpersoonlijk verzorgingshuis werd, maar een thuis bleef. Hiervoor werkten de experts nauw samen met de bewoners.
De tips die hieruit voortkwamen zijn te lezen op de website van het project Langer in Eigen Huis. Dit project werd geïnitieerd door BNA onderzoek en architectenwinkel Breda en onder andere ondersteund door de Gemeente Breda en de provincie Brabant.
Steun ons met een donatie!
U kunt Zorgvisite.nl steunen met een bijdrage. Klik op de donatiebutton op de homepage. Hartelijk dank!