العربية بعد العبرية ערבית אחרי העברית
חברות וחברים יקרים,
היום הגשנו לבג"ץ את העתירה החמישית במספר נגד השימוש באיכוני השב"כ במסגרת המאבק בקורונה.
בתחילת השבוע החליטה הממשלה לחזור ולהשתמש באיכוני השב"כ לצורך מעקב מגעים של חולי קורונה מהזן החדש, אומיקרון, או מי שיש חשד שחולה בזן זה. זוהי החלטה אומללה ולא חוקית, שסותרת את פסיקת בג"ץ בעתירות הקודמות שהגשנו. בפסק הדין ממרץ האחרון קבע בגץ כמה קביעות חשובות:
- האיכונים פגעו פגיעה קשה בזכויות האזרחים בישראל;
- אף דמוקרטיה אחרת לא בחרה במעקבים כופים על ידי שירותי הביטחון במסגרת המאבק בקורונה;
- האיכונים לא הוכיחו את עצמם כיעילים במניעת התפשטות המגיפה, אך הממשלה התמכרה אליהם;
- ומצד שני, איכוני השב"כ שלחו עשרות אלפי אנשים לבידודים מיותרים.
בשורה התחתונה בג"ץ הגביל את הממשלה, וקבע שהיא תוכל להיעזר בשב"כ רק במקרים שבהם חולה לא משתף פעולה עם חקירה אפידמיולוגית או מוסר על אפס מגעים – אך הממשלה מתעלמת מקביעה זו.
גרוע מכך, הממשלה החזירה את איכוני השב"כ באמצעות הכלי הלא דמוקרטי של תקנות שעת חירום, אף שבג"ץ פסק כבר באפריל 2020, בעתירתנו הראשונה, שכדי להסמיך את השב"כ למעקבי מגעים יש צורך בחוק ולא ניתן להסתמך על החלטת ממשלה. גם בהיבט זה מתעלמת הממשלה מפסק דין מפורש.
אז כן, מעייף ומתסכל לחזור לבג"ץ שוב ושוב, אבל אנחנו לא מתכוונים לוותר. אין עוררין על כך שצריך להבטיח את בריאות הציבור בימים של מגיפה עולמית, אבל ישנה חלופה טובה יותר לאיכוני השב"כ – מערך התחקורים האפידמיולוגיים. חלופה זו היא גם יעילה ומדויקת יותר, וגם לא רומסת את הזכויות שלנו. אסור שנתרגל לשימוש באמצעים קיצוניים. זה מדרון חלקלק ומסוכן, וכפי שקבעה הנשיאה חיות: "השימוש בכלים אשר פותחו במטרה להילחם בגורמים עוינים והפנייתם כלפי אזרחי ותושבי המדינה שאינם מבקשים להרע לה, הוא מהלך העשוי להדיר שינה מעיניו של כל שוחר דמוקרטיה".
שלכם.ן,
עו"ד גיל גן-מור
מנהל היחידות לזכויות אזרחיות וחברתיות
|
|
|
יום זכויות האדם הבינלאומי מתקרב !
הצטרפו אלינו לכנס זום מיוחד למורות.ים ולתלמידות.ים על אקלים, זכויות אדם וחינוך .
כל הפרטים בהזמנה, מוזמנות להירשם ולהפיץ לנשות ולאנשי חינוך!
|
|
الصديقات والأصدقاء الأعزاء،
قمنا اليوم بتقديم التماس للمحكمة العليا، وهو الخامس في نضالنا ضد استخدام الشاباك في مكافحة كورونا.
مطلع الأسبوع الجاري قررت الحكومة إعادة استخدام جهاز الأمن العام (الشاباك) لتعقب مرضى كورونا المصابون بالسلالة الجديدة أوميكرون، أو أي شخص يشتبه في إصابته بهذه السلالة، وهو قرار تعيس وغير قانوني يتعارض مع حكم المحكمة العليا في الالتماسات السابقة. في حكم صدر في مارس / آذار الماضي، أقرت المحكمة عدة قرارات مهمة:
• منظومة التعقّب انتهكت حقوق المواطنين في اسرائيل بشكل خطير.
• لا توجد ديمقراطية أخرى في العالم اختارت المراقبة القسرية من قبل الأجهزة الأمنية كجزء من مكافحة كورونا.
• لم يثبت التعقّب فعاليته في منع انتشار كورونا، لكن الحكومة أصبحت مدمنة عليها.
• من ناحية أخرى، أرسل أفراد جهاز الأمن العام عشرات الآلاف من الأشخاص إلى العزل دون الحاجة لذلك.
خلاصة القول هي أن المحكمة العليا فرضت قيودًا على الحكومة مشيرة إلى أنه لا يمكنها الاستعانة بجهاز الأمن العام إلا في الحالات التي لا يتعاون فيها المريض مع منظومة التحقيق الوبائي أو لا يبلّغ عن أي اتصال مع الآخرين - لكن الحكومة تتجاهل هذا القرار.
والأسوأ من ذلك، أن الحكومة أعادت تعقّب جهاز الأمن العام من خلال الأداة غير الديمقراطية لأنظمة الطوارئ، على الرغم من أن المحكمة العليا حكمت في أبريل 2020؛ في التماسنا الأول؛ بأنه من أجل تفويض جهاز الأمن العام للمراقبة والتعقّب، هناك حاجة إلى سن قانون ولا يمكن فعل ذلك من خلال قرار حكومي فقط. وفي هذا الصدد تتجاهل الحكومة حكمًا صريحًا.
لذا نعم، من المتعب والمحبط العودة إلى المحكمة العليا مرارًا وتكرارًا لكننا لا ننوي الاستسلام. لا شك في ان هناك حاجة لضمان سلامة وصحة الجمهور بوجود وباء منتشر عالميًا، لكن هناك بديل أفضل من تعقّب الشاباك – منظومة التحقيق الوبائي، مفيدة ودقيقة ولا تدوس حقوقنا. لا يجب أن نتعود على استخدام الوسائل المتطرفة لأنه منحدر زلق وخطير، وكما قالت القاضية حيوت: "إن استخدام الأدوات المطورة لمكافحة العناصر المعادية وتوجيهها نحو المواطنين والمقيمين في البلاد الذين لا يسعون لإلحاق الأذى بالدولة، خطوة تقض مضجع كل من يسعى لتحقيق الديمقراطية".

مودتي،
المحامي جيل جان مور
مدير وحدة الحقوق الاجتماعية والمدنية
|
|
|
|
|